2n any de l’apadrinament. Curs 2019-20

1r TRIMESTRE

  • Participació al X Concurs de micro-relats de terror de l’institut Cristòfor Despuig. L’alumna de quint Eva Romero Sales va resultar una de les guanyadores en la categoria de Primària. El relat d’Eva Romero, amb el títol “Festa de pijames terrorífica”, s’ambienta -com la majoria de narracions presentades al Concurs- en els ullals de Baltasar.
    • De primer, la lectura del llibre Quina temor! del Grup la Deriva, publicat el 2016 per l’editorial Onada, on es descriuen algunes de les bèsties fantàstiques de les terres de l’Ebre que han omplert de temor els cors dels nostres iaios i pares: lo siginero, la marfanta, la serena, lo fardatxo, lo llop. Nosaltres, a més, vam afegir el gambosí,  personatge que va aparèixer el curs passat durant les colònies al Poble Nou del Delta. 
    • En acabar, es va advertir l’alumnat que la història de temor hauria de passar als Ullals i que podria tenir com a un dels personatges “lo gambosí”. micro-relats per comparar les primeres versions i les darreres. Què havia canviat? 
    • Publicació de la totalitat dels textos elaborats a l’especial X Concurs de micro-relats de terror que conforma el número 11, hivern 2019, de la DIGIVISTA DEL CONSOL, la revista digital de la comunitat de grans
  • Biodiversitat a Catalunya
    • Espais naturals protegits (un terç del país).
    • Diferent tipus de protecció (paraigua legal): parc nacional, paratge natural, espai natural protegit, parc natural.
    • Ens centrem en els parcs naturals (PN): la ubicació del parc, l’extensió comparada amb la del parc natural del delta de l’Ebre (7.760 ha), els paisatges o hàbitats predominants, la flora i fauna a nivell general que habitat aquells hàbitats i les activitats que es fan en aquell indret. L’objectiu és doble, per una part, adonar-se de la diversitat dels parcs per, per un altra i més endavant, relacionar-ho amb  la proximitat o llunyania al mar i l’altitud, dos factors a tenir en compte a l’hora de determinar el clima d’un indret.
    • Utilitzem informacions de l’atles de Catalunya per esbrinar dades de temperatura mitjana anual i precipitació mitjana anual als PN treballats en relació a les dades del PN del delta de l’Ebre.
    • Climogrames. Presentem les dades de temperatura i precipitació ordenades segons l’altura, la distància al mar i la latitud (N-S). Observem si trobem cap relació.
    • Dependència del clima de l’altitud, la distància al mar i la latitud.
    • Comparem els climogrames d’Amposta (PN delta de l’Ebre) i el de la localitat més propera al parc natural que cada parella ha treballat. Què ens diu en relació al clima? Si mirem la situació dels dos parcs naturals al mapa físic de Catalunya que hi ha de diferent o d’igual? La distància al mar (est / oest), l’alçada en relació al nivell del mar i si són al sud o al nord del país.
    • Climes a Catalunya tenint en compte les temperatures i la precipitació: mediterrani litoral, mediterrani interior o continental, de muntanya mitjana, clima fred d’alta muntanya i clima oceànic.
    • Clima mediterrani: tipus i característiques en funció de la temperatura i la precipitació mitjana anual, la mitjana de mesos d’aridesa. Donar algun exemple. Assignar els parc naturals treballs a un del climes mediterranis descrits.

2n TRIMESTRE

  • Sortida en bicicleta als ullals de Baltasar
    • En parelles, i a partir d’afirmacions redactades el curs passat, safari fotogràfic per explicar a la comunitat educativa de l’Escola què són els Ullals.
    • A partir de condicions donades, recollida d’elements naturals per confeccionar un museu  que ens parle dels Ullals. Localització d’elements dinàmics a l’espai. Senyals de canvis que s’han produït o que es produiran: Com els observem ara, com eren abans? Com seran després?
    • Assemblea per recordar a què vam decidir que ens obligava apadrinar els Ullals i per decidir les activitats que farem durant els propers mesos.
  • Exposició sobre els ullals de Baltasar al Consol Ferré
    • Tot el material recollit durant la sortida servix per a preparar una exposició al rebedor de l’Escola que ens ajuda a explicar a tothom què són els Ullals, perquè els hem apadrinat i a què ens obliga la decisió.
  • Incendi al canyissar dels ullals de Baltasar

A educació artística hem fet un treball amb aquarel·les sobre el dibuix a l’aire lliure (plainarisme) i l’impressionisme, per al que hem fet servir de base les imatges de l’incendi capturades pels bombers i fetes públiques a través de les xarxes socials.

  • Exposició d’aquarel·les: “un nit de foc al canyissar” al passadís de la Comunitat de Grans de l’Escola.
    • Poema als ullals de Baltasar i l’incendi d’una part del canyissar: cartell de la participació de l’Escola a “Un pont de poesia”, activitat amb motiu del dia internacional de la poesia organitzada per l’ajuntament d’Amposta. 
    • Els animals, especialment els mamífers més menuts i els invertebrats, no tenen possibilitat de fugir davant d’un incendi virulent. Per això, posem en marxa una activitat a classe per conèixer-los millor i donar valor al seu paper en l’ecosistema: ELS CAÇATALENTS*, publicada per l’Institut Municipal d’Educació del Baix Llobregat
*Objectius de l’activitat:
– Ajudar a distingir entre animals reals i personatges imaginaris.
– Diferenciar les característiques dels animals reals de les que surten a les llegendes, les narracions infantils i els dibuixos animats.
– Descobrir algunes de les associacions que fem entre certs animals i determinades característiques humanes; valorar el fonament d’aquestes atribucions.
– Observar com la presentació fictícia, favorable o desfavorable, d’una espècies pot condicionar la nostra percepció i predisposar-nos a estimar i preservar tal espècie o bé a considerar-la indesitjable i perillosa.

Completem la feina  amb un material publicat l’any 2003, conjuntament pels museus de Granollers i del Montsià: Els ratpenats, uns grans desconeguts.

Contrastem el paper que fem els humans en benefici d’una espècie amb el diferent criteri aplicat a dos espècies que ens són properes: el porc senglar i el cranc blau.

Per fer-ho analitzem dues notícies publicades a ebredigital.cat 

Els Ports, un dels espais naturals de Catalunya amb la densitat més baixa de senglars

Capturats més de 2 milions d’exemplars de cranc blau en els darrers 4 anys a la costa de l’Ebre

Anàlisi de la notícia publicada al diari digital aguaita.cat